Zapečene mahune


Sastojci:
700 g mahuna
500 g pileći prsa
Jedna veća glavica crvenog luka (kapula)
2 češnja češnjaka
Jedna veća mrkva
Ulje ili mast

Umak za mahune:
2 jaja
Sol
Papar
Jedno kiselo vrhnje (punomasno)



Način pripreme:
1. Mahune staviri kuhati oko 10 minuta u posoljenu vodu te procjediti.
2. U dublju tavu staviti malo ulja, zatim dodati sitno sjeckani luk (kapulu) i dinstati dok luk ne omekša i postane staklast. Odmah dodati ribanu mrkvu i nastaviti dinstati. Nakon par minuta dodati piletinu koju smo prethodno izrezali na kockice i nastaviti dinstati dok piletina ne dobije lijepu boju. Kad porumeni dodati 2 sitno sjeckana češnja češnjaka, promješati  i odmah dodati mahune, sve promješati i skloniti sa vatre.

3 U drugoj posudi razbiti 2 jaja, izmutiti i dodati jednu žličicu soli, popapriti i dodati jedno cijelo kiselo vrhnje i vrlo malo mlijeka kako bi razrijedili smjesu. Sve izmutiti i preliti  mahune.
4.  Preliveni umak sjediniti sa mahunama i piletinom  i staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C dok lijepo ne porumeni.




Comments

Popular Posts