frigana riba (mol i trlja) i salata od mahuna i krumpira






Riba

Sastojci:
mol (oslić)
trlje
ulje za friganje (prženje)
sol
brašno oštro




Prilog

Sastojci:
mahune
krumpir
kapula (ljubičasti luk)
sol
papar
maslinovo ulje



Ribu očistiti, oprati, ocijediti i osušiti kuhinjskim papirom.
Zatim ribu uvaljamo u oštro brašno i stavimo frigati (pržiti) u duboko ulje sa svake strane par minuta.
Friganu (prženu) ribu izvadimo na kuhinjski papir da upije suvišnu masnoću, posolimo i serviramo.

Krumpir ogulimo i stavimo kuhati u posoljenu vodu.
Mahune također očistimo i stavimo kuhati u posoljenu vodu. Kad je krumpir gotov procijedimo ga i izrežemo na ploškice.

Mahune također procijedimo i pomiješamo sa krumpirom, začinimo maslinovim uljem ili bilo kojim drugim, dodamo ocat, sol i ljubičastu kapulu (luk).
Promiješamo i serviramo kao prilog friganoj (prženoj) ribi.




Za mnoge, tako i za mene, najbolje stvari u kulinarstvu su vrlo jednostavne.
Dalmatinska kuhinja sa sigurnošću slovi u red zdrave i vrlo jednostavne.

Prvi moj dodir sa dalmatinskom kuhinjom  zasigurno mogu zahvaliti jednoj velikoj ženi koja je dalmatinsku kuhinju zaokružila i digla na jedan vrlo visoki nivo, te njena knjiga recepata na neki način čini kulinarsku enciklopediju Dalmacije.

Njeni recepti su često zastupljeni u mojoj kuhinji jer su razumljivi i primjenjivi za kuhara početnika.
Sastav namirnica je prilagođen podneblju u kojem se i sama nalazim.

Još samo da otkrijem o kojoj ženi pišem sa velikim poštovanjem i pijetetom, ženi uz čije će recepte mnogi mladi naraštaji otkrivati čarobne mirise i okuse Dalmacije.

Knjigu kuharicu "DALMATINSKA KUHINJA" koju čuvam i koju ću predati mojoj kćeri napisala je i prilagodila za široki puk  DIKA MARJANOVIĆ RADICA.



Comments

Popular Posts