Torta od bazge i limuna
4 jaja
100 g brašna (ja sam pomješala 50 g oštro 50 g glatko)
100 g šećera
1 vanilin šećer
Pola praška za pecivo
Korica jednog limuna
Žlica ruma
Na vrh noža soli
Način pripreme:
1. Odvojiti žutanjke od bjelanjaka.
2. Miksati žutanjke sa obadvije vrste šećera dok ne dobijemo lijepu pjenastu smjesu.
3. Dodati brašno pomješano sa pecilnim praškom, limunovu koricu, malo soli i žlicu ruma, nastaviti miksati i na kraju umješati snijeg od bjelanjaka.
5. Dobivenu smjesu izliti u kalup kojeg smo prethodno premazali maslacem ili margarinom te pobrašnili.
Promjer kalupa je 28 cm.
Sastojci za bazgov žele:
3 dl domaćeg sirupa od bazge
7dl vode
80 g gustina (kukuruzni škrob)
Način pripreme:
3 dl soka od bazge uliti u posudu, dodati 7 dl vode i promješsti. Odvojiti 1 dl ovo tekućine u posudu i dodati 80 g gustina i promješati kako bismo dobili glatku smjesu bez gridica. U međuvremenu posudu staviti na štednjak i kad tekućinu počne ključati u nju uliti smjesu sa škrobom. Brzo mješati pjenjačom. Smjesa će se brzo početi zgušnjavati pa brzo treba mješati da se ne bi stvorile grudice. Žele izliti na biskvit te staviti u hladnjak na pola sata.
U međuvremenu pripremiti gornji sloj torte.
Sastojci za mlječnu kremu:
2 dl slatkog vrhnja
200 g mascarpone sira
360 g jogurta
60 g šećera u prahu
Korica jednog limuna
Sok pola limuna
Dvije vrećice želatine
10 žlica vode
Vrhnje stući u šlag, dodati limunov sok i koricu, šećer u prahu, mascarpone sir i jogurt.
Želatinu pomješati sa 10 žlica vode i ostaviti da bubri 10 min. Nakon 10 min želatinu zagrijati uz mješanje dok se ne otopi (ne smije zakuhati) i postepeno je umiksati u kremu.
Gotovu mlječnu kremu preliti preko žele kreme i staviti u hladnjak na hlađenje barem 3 sata.
Dekoracija:
60 g mascarpone sira
3 žlice sirupa od bazge
Cvjetovi bazge
Kriške limuna
Način pripreme:
Mascarpone sir i sirup od bazge pomješati u jednoličnu smjesu, staviti u dresir vrećicu i ukrasiti tortu po želji.
Comments
Post a Comment