Šumska staza
Sastojci:
4 jaja
100 gr brašna
Dvije žlice kakaa
100 gr šećera
Jedan vanilin šećer
Pola pecilnog praška, 6 gr
Korica jednog limuna
Jedna žlica ruma
Na vrh noža soli
3 žlice vode
Način pripreme:
1. Odvojiti žutanjak od bjelanjka.
2. Miksati žutanjke sa obje vrste šećera dok se ne dobije lijepa pjenasta smjesa.
3. Dodati brašno pomješano sa kakaom, pecilni prašak, limunovu koricu, nalo soli rum i vodu. Nastaviti miksati i na kraju umješati snijeg od 4 bijelanjka.
4. Dobivenu smjesu izliti u kalup koji smo prethodno premazali maslacem ili margarinom te pobrašnili.
5. Staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C 10 do 15 minuta.
Promjer kalupa za tortu je 26 cm.
6. Pečeni biskvit ohladiti ako je potrebno nožem poravnati i malo natopiti sa rumom i mlijekom.
7. Na biskvit staviti kremu od kestena i ganaš.
Krema od kestena:
Sastojci:
600 gr kuhanog i očišćenog kestena
70 gr šećera
4 vanilin šećera
200 ml vode
50 ml ruma, Maraska
100 gr maslaca ili margarina
Prstohvat soli
Način pripreme:
1. Kuhani kestem staviti u blender ili multi praktik i doro ga usitniti.
2. Vodu, šećer i vanilin šećer staviti kuhati. Kad se šećer otopi kuhati još par minuta.
3. U prohlađeni sirup dodati rum i pomalo dodavati u kestem.
Dodavanje sirupa određuje koliku gustoću pirea želite. Ja utrošim cijelu količinu sirupa.
4. Na kraju u kesten pire umiksamo maslac koji je prethodno stajao na sobnoj temperaturi. Dobivenim kesten pireom premazati biskvit. Ostaviti par žlica pirea za dekoraciju torte.
Sastojci:
600 gr kuhanog i očišćenog kestena
70 gr šećera
4 vanilin šećera
200 ml vode
50 ml ruma, Maraska
100 gr maslaca ili margarina
Prstohvat soli
Način pripreme:
1. Kuhani kestem staviti u blender ili multi praktik i doro ga usitniti.
2. Vodu, šećer i vanilin šećer staviti kuhati. Kad se šećer otopi kuhati još par minuta.
3. U prohlađeni sirup dodati rum i pomalo dodavati u kestem.
Dodavanje sirupa određuje koliku gustoću pirea želite. Ja utrošim cijelu količinu sirupa.
4. Na kraju u kesten pire umiksamo maslac koji je prethodno stajao na sobnoj temperaturi. Dobivenim kesten pireom premazati biskvit. Ostaviti par žlica pirea za dekoraciju torte.
Ganaš
Sastojci:
200 gr čokolade za kuhanje
500 ml slatkog vrhnja
Način pripreme:
Na štednjak staviti posudu u koju smo stavili slatko vrhnje, izlomljenu čokoladu i na laganoj vatri uz stalno mješanje otopiti čokoladu. Ganaš je gotov kad se čokolada otopi i dobije se lijepa glatka jednolična smjesa. Nesmije zakuhati. Skloniti sa vatre, malo prohladiti i preliti preko kreme od kestena. Tortu staviti na hlađenje u hladnjak, najbolje preko noći.
Sastojci:
200 gr čokolade za kuhanje
500 ml slatkog vrhnja
Način pripreme:
Na štednjak staviti posudu u koju smo stavili slatko vrhnje, izlomljenu čokoladu i na laganoj vatri uz stalno mješanje otopiti čokoladu. Ganaš je gotov kad se čokolada otopi i dobije se lijepa glatka jednolična smjesa. Nesmije zakuhati. Skloniti sa vatre, malo prohladiti i preliti preko kreme od kestena. Tortu staviti na hlađenje u hladnjak, najbolje preko noći.
Comments
Post a Comment