Špinat u bešamel sosu sa gorgonzolm


Vrijeme je od špinata i zašto ga ne iskoristiti.
Ovaj umak sa špinatom vrlo je pogodan u raznim konbinacijama kao npr. sa tjesteninom, njokama, gljivama, pire krumpirom itd.

Sastojci:
100 g. maslaca
3 jušne žlice brašna
500 ml. mlijeka
2 žlice parmezana
100 g. gorgonzole
Sol
Papar
Muškatni oraščić




Način pripreme:
1. Na laganoj vatri otopiti 100 g. maslaca.  Nikako maslac ne smije zakuhati.

3. Na otopljeni maslac dodati 3 žlice  brašna  i mješati sa pjenjačom da  se brašno ujednači sa maslacom.  Malo pojačati temperaturu i paziti da brašno ne zagori već samo malo da se uprži  minutu do dvije.
4. Kad se brašno počne lagano pjeniti  tada je najpogodnije vrijeme da se doda mlijeko i nastavi dalje  mješati sa pjenjačom da se  masa lijepo ujednači i da se ne bi stvorile grudice.
5. Nakon što masa postane ujednačena i gušća  dodati začine,  sol, papar, muškatni oraščić i nastaviti miješati. Sa muškatnim orašćićem treba biti oprezan da ne bi preuzeo  okus bešamelu.
6. Nakon što smo dodali začine dodamo i 200 g.
vrhnja , može kiselo, može  i vrhnje za kuhanje.
7. Nastaviti miješati i dodati 500 g. kuhanog špinata i sve skupa promješati i nastaviti kuhati do željene gustoće.
8. Pri kraju dodati žlicu do dvije parmezana. Da bi dobili istančaniji okus možemo još dodati 100 g. gorgonzoli nakon što sklonimo umak sa vatre.




Comments

Popular Posts