Okruglice od mljevenog mesa i slanutka


Sastojci:
500 g mljevene junetine
1 glavica crnog luka (kapula)
1 jaje
2 kriške kruha bez kore
1 češanj češnjaka
papar
sol
par žlica mlijeka za kruh

Ako vam smjesa djeluje mekana i ne možete napraviti lijepe okruglice, dodajte žlicu prezli.

Priprema:
Kruh bez korice namočiti u mlijeku te ocijediti. Mesu dodajte kruh, nasjeckani luk, jaje, sol, papar pa sve dobro promiješati. Smjesu staviti u hladnjak barem pola sata da bi se sastojci proželi.
Od smjese oblikujte okruglice veličine oraha. Okruglice ispržiti na masnoći (ulje ili
mast)




Umak od povrća

Sastojci:
2 mrkve
Komadić celera
500 g pelata
1crni luk ( kapula)
2 češnja češnjaka
Ulje ili mast
Sol i papar
Peršin


Priprema:
Na masnoći na kojoj smo pržili okruglice, popržiti sitno sjeckani luk (kapulu) dodati ribanu mrkvu i celer, usitnjene pelate, češnjak i sol. Dinstati uz miješanje i podljevanje dok se povrće ne skuha.
Po želji umak možete usitniti štapnim mikserom da dobijete lijepu kremoznost. Umaku dodati okruglice i slanutak, staviti da prokuha kako bi se okusi proželi. Na kraju posuti svježe sjeckani peršin. Okruglice sa slanutkom možemo poslužiti uz domaću tjesteninu.



Domaća tjestenina
Sastojci:
2 jaja
200 g brašna
Sol
2 žlice ulja
Izmutiti jaja, dodati sol, ulje i pomalo dodavati brašno i umjesiti tijesto. Nakon što smo umjesili tijesto umotamo ga u prozirnu foliju i stavimo u hladnjak da odmara najmanje pola sata. Nakon što se tijesto odmorilo, izvadimo ga iz hladnjaka, pobrašnimo površinu na kojoj ćemo razvaljati tjesto. Razvaljano tjesto režemo u željene oblike.
Dobar tek!

Najdraži detalj u ovom postu je nadstoljnjak moje bake Mandice koji je star preko sto godina. U njeno vrijeme služio je kao ručnik. Ja sam ga prenamjenila u nadstoljnjak koji koristim samo u iznimnim prilikama. ❤



Comments

Popular Posts