Okruglice od mljevenog mesa i slanutka
500 g mljevene junetine
1 glavica crnog luka (kapula)
1 jaje
2 kriške kruha bez kore
1 češanj češnjaka
papar
sol
par žlica mlijeka za kruh
Ako vam smjesa djeluje mekana i ne možete napraviti lijepe okruglice, dodajte žlicu prezli.
Priprema:
Kruh bez korice namočiti u mlijeku te ocijediti. Mesu dodajte kruh, nasjeckani luk, jaje, sol, papar pa sve dobro promiješati. Smjesu staviti u hladnjak barem pola sata da bi se sastojci proželi.
Od smjese oblikujte okruglice veličine oraha. Okruglice ispržiti na masnoći (ulje ili
mast)
Umak od povrća
Sastojci:
2 mrkve
Komadić celera
500 g pelata
1crni luk ( kapula)
2 češnja češnjaka
Ulje ili mast
Sol i papar
Peršin
Priprema:
Na masnoći na kojoj smo pržili okruglice, popržiti sitno sjeckani luk (kapulu) dodati ribanu mrkvu i celer, usitnjene pelate, češnjak i sol. Dinstati uz miješanje i podljevanje dok se povrće ne skuha.
Po želji umak možete usitniti štapnim mikserom da dobijete lijepu kremoznost. Umaku dodati okruglice i slanutak, staviti da prokuha kako bi se okusi proželi. Na kraju posuti svježe sjeckani peršin. Okruglice sa slanutkom možemo poslužiti uz domaću tjesteninu.
Na masnoći na kojoj smo pržili okruglice, popržiti sitno sjeckani luk (kapulu) dodati ribanu mrkvu i celer, usitnjene pelate, češnjak i sol. Dinstati uz miješanje i podljevanje dok se povrće ne skuha.
Po želji umak možete usitniti štapnim mikserom da dobijete lijepu kremoznost. Umaku dodati okruglice i slanutak, staviti da prokuha kako bi se okusi proželi. Na kraju posuti svježe sjeckani peršin. Okruglice sa slanutkom možemo poslužiti uz domaću tjesteninu.
Domaća tjestenina
Sastojci:
2 jaja
200 g brašna
Sol
2 žlice ulja
Izmutiti jaja, dodati sol, ulje i pomalo dodavati brašno i umjesiti tijesto. Nakon što smo umjesili tijesto umotamo ga u prozirnu foliju i stavimo u hladnjak da odmara najmanje pola sata. Nakon što se tijesto odmorilo, izvadimo ga iz hladnjaka, pobrašnimo površinu na kojoj ćemo razvaljati tjesto. Razvaljano tjesto režemo u željene oblike.
Dobar tek!
Najdraži detalj u ovom postu je nadstoljnjak moje bake Mandice koji je star preko sto godina. U njeno vrijeme služio je kao ručnik. Ja sam ga prenamjenila u nadstoljnjak koji koristim samo u iznimnim prilikama. ❤
Comments
Post a Comment