Musaka od tikvica
1 kg tikvica
Dvije glavice kapule
500 gr. mljevenog mesa
Jedna čajna žličica mljevene crvene paprike
Jedna čajna žličica vegete
Peršin
Par listića bosiljka
1 čen luka
Sol
Papar
Pšenični griz
Glatko brašno
Ulje
Preljev:
3 jaja
1 dl kiselog vrhnja
2 dl mlijeka
Način pripreme:
1. Tikvice oguliti i izrezati na kolutiće oko 5 mm. Posoliti i staviti da se cijede.2. Na masnoći prodinstat kapulu, dodati mljeveno meso, posoliti, popapriti, dodati ostale začine i dinstati dok sva tekućina ne ispari oko 15 min. Na kraju dodati svježe rezani peršin i ostaviti da se prohladi.
3. Pomješati obje vrste brašna, jednu polovicu tikvica uvaljati u brašno tj. svaki kolutić i slagati u namašćen protvan. Tikvice slagati u 2 do 3 reda, na njih staviti dinstano mljeveno meso i prekriti sa drugom polovicom tikvica koje prethodno na isti način uvaljamo u brašno.
4. Na kraju umutiti jaja mlijeko i vrhnje i preliti preko musake.
Peći u pećnici na 180 °C dok ne dobije lijepu rumenu boju.
Comments
Post a Comment