Krumpirovi valjušci




Sastojci:
1 kg krumpira
250 g glatkog brašna
50 g pšenične krupice (griz)
Jedno jaje
Sol




Način pripreme:
1. Za dobre valjuške ili njoke krumpir je potrebno skuhati u ljusci kako ne bi upio puno brašna a za to je najbolji brašnasti krumpir. Za sve one koji vole tvrđe i žilavije njoke ovo pravilo ne važi.
2. Skuhani krumpir procjediti, pustiti da se prohladi, oguliti i propasirati. Može se i izgnječiti gnječilicom za krumpir ali ja radim ovako jer mi krumpir bude pumo bolji i rahli. Pomješati obadvije vrste brašns i odvojito par žlica jer će nam trebati za valjanje i posipavanje valjušaka.
3. Krumpir posoliti, dodati jaje i lagano dodavati brašno pa rukama umijediti tijesto.
4. Tijesto oblikovati u jedan valjak, kojeg izrežemo na nekoliko dijelova. Od svakog dijela oblikobati valjak ili zmijicu debljine 1½—2cm i rezati na komadiće od prilike 4—5 cm. Svaki komadić pomoću dlana zarolati na radnoj površini ili između dlanova.
5. Valjuške staviti u kipuću posoljenu vodu i kuhati dok ne isplivaju na površinu.
Nije dobro staviti puno valjuški u vodu jer će se na taj način naglo smanjiti tempetatura vode i valjušci bi se mogli raspadati.
6. Procjediti valjuške i malo ih pouljiti.

Na maslacu popržiti prezle pomješane sa šećerom i vanilin šećerom pazeći da ne zagori. Procijeđene valjuške umješala sam u popržene prezle, servirala na tanjur i prelila sa marmeladom od marelice koju sam malo zagrijala i aromatizirala sa likerom od breskve Belle de jour.



Comments

Popular Posts