Knedle od marelice
Sastojci:
1 kg krumpira
250 g glatkog brašna
50 g pšenične krupice (griz)
30 g margarina ili maslaca
Jedno jaje
1 vanilin šećer
Sol
Način pripreme:
1. Skuhani krumpir procjediti, pustiti da se kratko prohladi, oguliti i propasirati. Može se i izgnječiti gnječilicom za krumpir ali ja radim ovako jer mi krumpir bude pumo bolji i rahli. Pomješati obadvije vrste brašns i odvojito par žlica jer će nam trebati za oblikovanje knedli.
1. Skuhani krumpir procjediti, pustiti da se kratko prohladi, oguliti i propasirati. Može se i izgnječiti gnječilicom za krumpir ali ja radim ovako jer mi krumpir bude pumo bolji i rahli. Pomješati obadvije vrste brašns i odvojito par žlica jer će nam trebati za oblikovanje knedli.
2. Krumpir posoliti, dodati jaje, margarin i vanilin šećer, lagano dodavati brašno pa rukama umijediti tijesto.
3. Na radnu površinu posuti malo brašna. Od tijesto oblikovati jedan valjak kojeg izrežemo na onoliko dijelova koliko želimo da nam knedle budu velike. Ja radim manje knedle jer su mi tako ljepše.
4. Svaki dio tjesta malo spljoštimo, posipamo preostalim brašnom ako je potrebno i stavimo marelicu koju smo prethodno oprali i jednu polovicu zarezali nožem i izvadili košticu. Marelice moraju biti suhe kako nam ne bi stvarale problem prilikom oblikovanja knedli. Vlažne marelice je teško oblikovat jer tada tijestu treba dodavati puno brašno a to nije dobro. Kako knedle oblikujemo tako ih slažemo na pobrašnjenu površinu kako se ne bi zaljepile. Ako se i zaljepe samo ih lagano prstima zatvoriti i uvaljati.
5. Knedle staviti u kipuću posoljenu vodu i kuhati još dvije do tri minute nakon što isplivaju na površinu.
Nije dobro staviti puno knedli u vodu jer će se na taj način naglo smanjiti tempetatura vode i knedli bi se mogli raspadati.
6. Knedle pažljivo izvaditi pomoću šuplje žlice i uvaljati ih u prezle koje smo prethodno popržili na maslacu.
Sastojci za prezle:
200 g prezli
150 g maslaca ili margarina
80 - 100 g šećera
1 vanilin šećer
Na maslacu popržiti prezle pomješane sa šećerom i vanilin šećerom pazeći da ne zagori. Potrebno je cijelo vrijeme mješati dok se god šećer ne počne karamelizirati i primati za prezle. Uvaljati još vruće knedle u prezle.
200 g prezli
150 g maslaca ili margarina
80 - 100 g šećera
1 vanilin šećer
Na maslacu popržiti prezle pomješane sa šećerom i vanilin šećerom pazeći da ne zagori. Potrebno je cijelo vrijeme mješati dok se god šećer ne počne karamelizirati i primati za prezle. Uvaljati još vruće knedle u prezle.
Comments
Post a Comment