Karpati


Sastojci za tijesto:

200 ml vode
200 ml brašna
5 jaja
115 g maslaca
Prstohvat soli

1. Staviti kuhati vodu i maslac do vrenja.
2. Dodati brašno pomješano sa solju i nastaviti još kuhati dok se smjesa ne zgusne. Vrlo brzo je gotovo.
3. Skloniti sa vatre i još kratko mješati da se svi sastojci prožmu.
4. Nakon što se smjesa kratko prohladi dodavati jedno po jedno jaje i miksati dok ne dobijete lijepu glatku smjesu.
5. Protvan ili kalup za tortu obložiti pek papirom i izliti polovinu smjese,. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 °C dok ne dobije lijepu zlatno žuti boju.

Savijet: pećnicu ne otvarati dok tijesto ne bude pečeno. U protivnom tijesto bi se moglo slegnuti i ne bi bilo napuhnuto.
1. Krema
Sastojci:
1\2 l mlijeka
150 g šećera
2 žutanjka
4 pune žlice brašna
2 vanilin šećera
150 g maslaca ili margarina
Jedna vrećica šlaga s okusom vanilije.
Dobro izmješati žutanjke, obije vrste šećera i brašno sa 2 dl hladnog mlijeka. Ujednačenu smjesu uliti u preostalo mlijeko i kuhati uz neprestalno mješanje dok ne dobijete lijepu gustu kremu. Kad je krema kuhana, prebaciti je u plastičnu posudu, prekriti prozirnom folijom i staviti na hlađenje. U ohlađenu kremu umješati margarin ili maslac koji je odstajao na sobnoj temperaturi. Ja još u kremu umiksam šlag s okusom vanilije. To je po želji, ne ide po orginalnom receptu.



2. Krema
Sastojci:
1\2 šalice šećera, oko 1 dl
300 ml vode ovisi o sočnosti voća
250 g jagoda ili drugog voća
1 puding od jagode

Način pripreme:
Staviti da prokuha 200 ml vode i šećer. Zatim dodati jagode koje smo prethodno izrezali na četvrtine. Ako su sitnije nije ih potrebno rezati jer će se prilikom kuhanja raskašiti. Kuhati oko 5 minuta zatim dodati puding od jagoda koji smo prethodno razmutili u 1 dl vode. Kad se puding zgusne pustiti da se krema malo rashladi i preliti preko žute kreme. Na ohlađenu voćnu kremu staviti tučeno slatko vrhnje i drugu koru od tijesta. Na kraju kolač posuti sa šećerom u prahu.

Dobar tek!!!



Comments

Popular Posts