Juha od kestena i gljiva
Sastojci:
250 g nezaslađenog pirea od kestena
300 g vrganja i šampinjona
100 g luka
1 mrkva
100 g poriluka
2 češnja češnjaka
100 g celera
1l povrtnog temeljca
1 žlica svježe nasljeckanog peršina
Kockice prepečenog kruha
100 ml kiselog vrhnja
Sol i svježi mljeveni papar
1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
30 g maslaca
Priprema:
U jednu posudu stavimo maslac, dodamo par žlica ulja i čim sa maslac rastopi dodamo na trakice izrezani poriluk. Dinstamo poriluk dok ne pusti aromu, zatim dodamo naribanu mrkvu i korjen celera, malo posolimo i na laganoj vatri dinstamo povrće dok ne omekša. Zatim dodamo protisnuti česnjak, malo muškatnog oraščića, promješamo i čim češnjak zamiriši dodamo kesten pire i sve lagano izmješamo. Zatim ulijemo malo povrtnog temeljca i kad malo prokuha, štapnim mikserom izmiksamo. Gustoću juhe definiramo sami, ako je juha gusta dodamo preostali temeljac. Kuhamo još 2-3 min. Zatim umješamo vrhnje i po potrebi začinimo solju u paprom. Gotovu juhu od kestena i gljiva serviramo u duboke tanjure ili zdjelice. Juhi nadodamo prepečene kockice kruha i svježe sjeckani peršin i vrhnje po želji. Dobar tek.
Comments
Post a Comment