Holandez umak i Benedikt jaja


Sastojci:
3 žutanjka
3 žlice vode
3 male žličice limunovog soka
200 g maslaca
Prstohvat soli


Tajna holandez umaka je u dobrom tempiranju i temperiranju sastojaka t.j u temperaturi i vremenu. 
Većina se naježi kad se spomene holandez a tako ga je lako napraviti ako sljedimo postupak izrade. 
Prvo što moramo napraviti je da odvojimo žutanjke od bjelanjaka. Žutanjke termički obrađujemo na pari.

Voda mora biti ispod temperature ključanja kako ne bi koagulirali žutanjci te se napravila kajgana.Sad slijedi način izrade holandez umaka.Sa pjenjačom izlupati žutanjke sa vodom. Količinu vode dodajemo koliko želimo da na umak bude gust. Ja dodajem na jedno jaje jednu žlicu vode. Voda onemogućava odvajanje konponenti umaka te sprečava zgušnjavanje. Kad smo izlupali žutanjke sa vodom dodamo limunov sok i prstohvat soli. 

Stavimo na vodenu kupelj i dalje pjenjačom mutimo dok tekućina ne postane kremastija te se počinju stvarati mjehurići. Tokom kuhanja mjehurići će stvoriti lijepu bazu za dodavanje maslaca. Kad vidimo tragove pjenjače na dnu posude vrijeme je da umak skinemo sa kupelji i da dodajemo rastopljeni maslac u tankom mlazu. Ako nam je sos pregust još dodamo žlicu tople vode. Preliti u posudu u kojoj želimo poslužiti.
Cijeli postupak holandeza je u par koraka.

1. Odvojiti žutanjak od bjelanjaka.
2. Izlupati žutanjke sa vodom limunom i soli.
3. Nastaviti ga termički obraditi na vodenoj kupelji. Ne smije zakuhati.
4. Skloniti sa kupelji i dodavati rastopljeni maslac.
5. Servirati 




Jel može biti jednostavnije. 🍳🥚 Benedikt ili poširana jaja


Sastojci:
Jaja
Voda
2 -3 žlice octa
Sol
Papar


U posudu uliti vodu i dodati par žlica octa. Staviti na šparet da zakuha. Kad je voda zakuhala, smanjiti temperaturu. Pomoču drvene kuhače u vodi napravit vrtlog i lagano spustiti jaje koje smo prethodno razbili i stavili u neku manju posudicu. Jaje lagano spustimo u vodu na način da sklizne iz posudice. Voda ne smije ključati. Jaje kuhati 3 minute, ni manje ni više. To je optimalno vrijeme da bi se bjelanjak skuhao a žutanjak ostao mekan. Nakon 3 minute izvaditi jaja iz vode, posoliti i popapriti.




Comments

Popular Posts