Američke palačinke
Sastojci:
2 jaja
200 g brašna
2 dl mlijeka
2 žlice ulja
2 žlice šećra
2 vanilin šećera
10 g praška za pecivo ili dvije male žličice
Prstohvat soli
Način pripreme:
Kao i kod klasičnih palačinki, sve sastojke sjediniri i izmiksati. Ja radim na način da prije izmiksam jaja i šećer, zatim dodam ulje i mlijeko. Nakon toga umješam brašno sa pp. Obavezno smjesu ostavim pola sata da odstoji. Smjesu vaditi žlicom i na umjerenoj tempetaturi peći dok se ne počnu stvarati mjehuri. Tada je vrijeme za okretanje. Za jednu palačinku dovoljne su dvije jušne žlice smjese.
Vanilin sos
Sastojci:
100 ml mlijeka
3 vanilin šećera
2 žutanjka
Dvije žlice gustina
500 ml slarkog vrhnja
Način pripreme:
1. U 100 ml hladnog mlijeka razmutiti jaja, šećer i gustin.
2. Zagrijati vrhnje do vrenja i u njega uliti smjesu koju smo prethodno izmutili.
3. Kuhati na umjerenoj vatri još par minuta dok se smjesa ne zgusne i poprimi lijepu kremastu teksturu.
4. Skuhani sos premjestiti u odgovarajuću posudu. Može se koristiti topao i hladan kao preljev za palačinke, savijače i kolače.
Karamelizirane jabuke
Sastojci:
Jabuka izrezana na sitnije kockice
Par žlica šećera
Način pripreme:
Izrezane jabuke i šećer istovremeno staviti u posudu i uz stalno mješanje kuhati na laganoj vatri dok se šećer ne pretvori u svjetli karamel. Dobiveni karamel sa jabukama vrlo je lijep kao preljev palačinkama.
Comments
Post a Comment