Američke palačinke


Isprobala sam mnogo recepata američkih palačinki ali ovaj mi je najdraži. Kad se ispeku vrlo su lijepe, mekane, gotovo spužvaste. Karamelizirane jabuke boje jantara daju im poseban izgled.

Sastojci:
2 jaja
200 g brašna
2 dl mlijeka
2 žlice ulja
2 žlice šećra
2 vanilin šećera
10 g praška za pecivo ili dvije male žličice
Prstohvat soli




Način pripreme:
Kao i kod klasičnih palačinki, sve sastojke sjediniri i izmiksati. Ja radim na način da prije izmiksam jaja i šećer, zatim dodam ulje i mlijeko. Nakon toga umješam brašno sa pp. Obavezno smjesu ostavim pola sata da odstoji. Smjesu vaditi žlicom i na umjerenoj tempetaturi peći dok se ne počnu stvarati mjehuri. Tada je vrijeme za okretanje. Za jednu palačinku dovoljne su dvije jušne žlice smjese.




Vanilin sos

Sastojci:
100 ml mlijeka
3 vanilin šećera
2 žutanjka
Dvije žlice gustina
500 ml slarkog vrhnja

Način pripreme:
1. U 100 ml hladnog mlijeka razmutiti jaja, šećer i gustin.
2. Zagrijati vrhnje do vrenja i u njega uliti smjesu koju smo prethodno izmutili.
3. Kuhati na umjerenoj vatri još par minuta dok se smjesa ne zgusne i poprimi lijepu kremastu teksturu.
4. Skuhani sos premjestiti u odgovarajuću posudu. Može se koristiti topao i hladan kao preljev za palačinke, savijače i kolače.



Karamelizirane jabuke

Sastojci:
Jabuka izrezana na sitnije kockice
Par žlica šećera

Način pripreme:

Izrezane jabuke i šećer istovremeno staviti u posudu i uz stalno mješanje kuhati na laganoj vatri dok se šećer ne pretvori u svjetli karamel. Dobiveni karamel sa jabukama vrlo je lijep kao preljev palačinkama.

Comments

Popular Posts