Grah po domaću

Sastojci:
300 g graha
100 g jačmenove kaše (orzo)
Dvije mrkve
2 krumpira
2 luka (kapule)
2 češnja češnjaka
Komadić celera
Peršin
Sol
Papar
Mast ili ulje
1-2 žličice mljevene crvene paprike
1 jušna žlica koncentrat paradajza ili 1 dl paradajz sosa.
Suhi vrat, kobasice ili bilo koje drugo suho meso.
Tjestenina


Način pripreme:
Staviti u lonac i kratko prokuhati grah, jačnmenovu kašu i suho meso. Nakon nekih desetak minuta procijediti naliti sa hladnom vodom i nastaviti kuhati.
U drugu posudu prodinstati luk na masnoći, dodati mljevenu crvenu papriku, kratko prodinstati pazeći da paprika ne zagori jer tada jelo poprimi gorak okus. Dodati sjeckano povrće i nastaviti dinstati uz podljevanje dok povrće ne omekša do pola. ( povrće se treba dinstati a ne kuhati ) U povrće dodati grah sa tekućinom u kojoj se je kuhao sa jačmenovom kašom i suhim mesom, zatim dodati začine i nastaviti kuhati. Pri kraju ukuhati tjesteninu ili žličnjake. 
Nije potrebno raditi zapršku jer se povrće dinsta sa lukom (kapulom) koji mu daje posebno lijepu gustoću.


Žličnjaci
Sastojci:
1 jaje
4 žlice brašna
Dvije jušna žlice ulja
Sol


Priprema:
Istrajbati jaje, dodati brašno, ulje i sol pa sve dobro izmješati. Pustiti par minuta da se sastojci prožmu. Pomoću žlice vaditi tijesto i lagano spuštati u kipuće jelo.
Žlicu prethodno kratko namočiti u vrelo jelo kako bi žličnjaci lakše klizili.
Dobar tek!!!


Comments

Popular Posts