Tufahije




Sastojci:

·         8 jabuka, ja sam koristila kisele

·         Sirup ili agda:   
·         500 mililitara vode
·         500 grama šećera
·         1 limuna sok
·         2 kesica vanilinog šećera

·         Nadjev:
·         100 mililitara mlijeka
·         150 grama mljevenih oraha
·         50 grama maslaca
·         2 žlice šećera
·         šlag za dekoraciju





Priprema:

1.      Operite i ogulite jabuke te im izbušite sredinu pazeći da im odstranite sve sjemenke. Sačuvajte koru od jabuka kako biste ih kuhali u sirupu (agdi).
2.      U lonac stavite vodu, šećer, vanilin šećer, limunov sok i kore jabuka. Ostavite da prokuha. Smanjite na srednju temperaturu i dodajte jabuke. Prokuhajte jabuke 5 do 7 minuta okretajući ih da se kuhaju sa svih strana. Pazite da vam se jabuke ne prekuhaju. Jabuke izvadite iz sirupa i stavite na plitki tanjue i ostavite da se hlade.
3.      Procjedite sirup i  ostavite da se hladi.
4.       Pripremite nadjev: Mljevene orahe prelijte vrućim mlijekom i ostavite 15 minuta da se ohlade. U orahe dodajte otopljeni maslac sa šećerom i sve dobro promiješajte.
5.      Napunite jabuke nadjevom i prelijte sirupom. Čuvajte u frižideru dok ih ne poslužite. Prije serviranja ukrasite pomoću slastičarske šprice  svaku jabuku i pospite preostalim orasima.
                      Dobar tek! 




Comments

Popular Posts