Tufahije
Sastojci:
· 8 jabuka, ja sam koristila kisele
· Sirup ili agda:
· 500
mililitara vode
· 500
grama šećera
· 1
limuna sok
· 2
kesica vanilinog šećera
· Nadjev:
· 100
mililitara mlijeka
· 150
grama mljevenih oraha
· 50
grama maslaca
· 2
žlice šećera
· šlag
za dekoraciju
Priprema:
1. Operite i ogulite jabuke te im
izbušite sredinu pazeći da im odstranite sve sjemenke. Sačuvajte koru od jabuka
kako biste ih kuhali u sirupu (agdi).
2. U lonac stavite vodu, šećer, vanilin
šećer, limunov sok i kore jabuka. Ostavite da prokuha. Smanjite na srednju
temperaturu i dodajte jabuke. Prokuhajte jabuke 5 do 7 minuta okretajući ih da
se kuhaju sa svih strana. Pazite da vam se jabuke ne prekuhaju. Jabuke izvadite
iz sirupa i stavite na plitki tanjue i ostavite da se hlade.
3. Procjedite sirup i ostavite da se hladi.
4. Pripremite nadjev: Mljevene orahe prelijte
vrućim mlijekom i ostavite 15 minuta da se ohlade. U orahe dodajte otopljeni
maslac sa šećerom i sve dobro promiješajte.
5. Napunite jabuke nadjevom i prelijte
sirupom. Čuvajte u frižideru dok ih ne poslužite. Prije serviranja ukrasite
pomoću slastičarske šprice svaku jabuku
i pospite preostalim orasima.
Dobar tek!
Comments
Post a Comment