složenac od cvjetače, piletine i riže
Sastojci:
Jedna polovica pileta odkoštenog
1glavica cvjetače
3 jaja
1 kiselo vrhnje 20 % m.m.
sir, gauda ili bilo koji drugi
1 glavica luka (kapula)
2 češnja češnjaka
1 šalica (200 ml) riže
sol i papar
masnoća za dinstanu piletinu, ja sam koristila mast
50 ml bijelog vina
2 do 3 žlice prezli
U posoljenu vodu staviti kuhati izrezanu na cvjetiće cvjetaču i kuhati 10 minuta. Procjediti i odložiti sa strane.
U međuvremenu isti postupak napraviti sa rižom i prodjediti.
Na masnoći popržiti piletinu narezanu na kockice i pržiti dok ne ispari sva tekućina i dok piletina ne dobije lijepu rumenu boju. Dodati protisnut ćešnjak i luk, promješati da se sjedini sa piletinom i pusti aromu. Posoliti popapriti i podliti sa vinom. Pirjati dok vino ne ispari.
Keramičku posudu premazati masnoćom, posipati prezle i staviti malo više od pola kuhane cvjetače. Izmješati kuhanu rižu sa piletinom i staviti je preko cvjetače. Ostatak cvjetače usitniti ili izrezati na listiće i staviti preko piletine i riže. Zatim sve preliti mješavinom od jaja i vrhnja. Na kraju staviti ribanu gaudu ili neki drugi sir. peći na 200 °C od prilike 15 min dok ne dobije lijepu zlaćanu boju.
Dobar tek!
Comments
Post a Comment