GABRIJELINI KLIPIĆI



Nakon niz godina traženja i isprobavanja raznih recepata kiflica i prutića  iz knjiga i iz usmene predaje za mene je ovaj jedinstven. Moram reći da sam ih radila po identičnom receptu bez ikakvih odstupanja i svaki put bi ispale savršeno.Tijesto je podatno, glatko, lako za oblikovanje. Ove klipiće sa sigurnošću mogu nazvati Gabrijelini klipići. Mnoge žene su isprobale i navele da su recept uzele od Gabrijele.pv. Zato sam ih i nazvala Gabrijelini prutići jer stvarno zaslužuju (bar za mene) taj naziv i tako ću ih i zvati.



Sastojci:
1/2 litre mlijeka
2 dcl ulja
1 žlica šećera
1kocka germe / kvasca ili 2 vrećice kvasca
730 gr brašna za pletenice i peciva
1 žlica soli



Mlijeko, ulje i šećer staviti u jednu posudu i zagrijati da bude mlako, izliti u posudu i dodati germu, izmješati i odmah dodati brašno i sol. Umijesiti tijesto i pustiti da se digne. Radnu površinu lagano pobrašniti i istresti tijesto, premjesiti i podijeliti na loptice od 25-30 komada. Stavite malo ulja na radnu površinu i krenite na izradu klipića, skoro ulja i ne treba jer je tijesto dovoljno masno ali za svaki slučaj stavite malo. Razvaljajte tijesto da bude duguljasto i počnite motati. Klipiće stavite u tepsiju na papir za pečenje, pokriti ih krpom i ostaviti ih 20tak minuta da se dižu. Prije pečenja premazati ih žumanjcem i mlijekom(to izmješati / izlupati i premazati) Peći u zagrijanoj pećnici na 200°C 15 - 20 min.

Dobar tek!


Comments

Popular Posts