Zapečeni karfiol sa šampinjonima
Sastojci:
Jedna glavica karfiola (cvjetača)
400 g šampinjona
Jedna glavica luka (kapula)
1 do 2 češnja češnjaka
Peršin
Prezle, par žlica da se prekrije dno protvana
Ulje za podmazivanje protvana.
Sastojci za umak:
3 jaja
2 dl mlijeka
2 dl kiselog vrhnja
Jedna žličica soli
1 pp
60 g pšeničnog brašna
3 žlice ulja
Dvije žlica parmezana umješati u umak
Malo papra
Jedna žličica crvene mljevene paprike
Još par žlica parmezana preko umaka
Način pripreme:
1. Na ulju prodinstati sitno sjeckani luk, dodati mu na listiće sjeckane šampinjone. Kad tekućina ispari iz šampinjona dodati sitno sjeckani češnjak. Još kratko neka se prodinsta dok češnjak ne pusti aromu. Umješati peršin i skloniti sa varte da se prohladi.
2. Karfiol isjeći na cvjetiće i staviti kuhati u posoljenu vodu. Da bi karfiol bio ukusniji možete u vodu u kojoj se kuha staviti jednu kocku za juhu ili žličicu vegete. Kuhati desetak minuta.1. Na ulju prodinstati sitno sjeckani luk, dodati mu na listiće sjeckane šampinjone. Kad tekućina ispari iz šampinjona dodati sitno sjeckani češnjak. Još kratko neka se prodinsta dok češnjak ne pusti aromu. Umješati peršin i skloniti sa varte da se prohladi.
3. Prokuhani karfiol procjediti i ostaviti da se prohladi.
4. Istrajbati jaja i dodavati ostale sastojke za umak. Sve dobro izmješati i dodati dinstane šampinjone i kuhani i procjeđeni karfiol. Izmješati da se svi sastojci sjedine.
5. Protvan (rušteru) premazati uljem te posuti sa prezlama. Dno protvana treba biti prekriveno prezlama. Zatim na prezle preliti sav umak, malo
protresti sa se sadržaj poravna po protvsnu.
6. Preko umaka posipati par izdašnih žlica parmezan i staviti peći dok ne dobije lijepu rumenu koricu.
Comments
Post a Comment