Sos od hrena i limuna (blaži način)


Hren je sastavni dio blagdanskog stola, jer se zbog svoje ljutine odlično sljubljuje s težim mesnim jelima.

U ovom umaku će moći uživati i strastveni ljubitelji hrena, kao i oni koji su se zbog osjetljivijeg nepca do sada suzdržavali od hrena u svom izvornom obliku.


Sastojci:
Za bešamel
Žlica maslaca ili masti
Dvije žlice brašna
3 dl mlijeka
Malo soli.
U ovaj bešamel se ne dodaje muškatni oraščić

U kuhani bešamel dodati jednu mali žličicu senfa.
Pola limuna ili žlica octa
Dvije do tri žlice hrena iz teglice ili jedan izriban svježi hren.
Sol
Jedan dl vrhnja za kuhanje.




Način pripreme:
Skuhati bešamel i u njega dodavati sastojke kako su navedene uz mješanje. Isključiti štednjak i u sos na kraju dodati vrhnje za kuhanje. Sos poslužiti uz kuhano ili prčeno meso.

Za one koji znaju uživati u žešćem okusu:
Sastojci:
Korjen hrena
Goveđa juha.
Sol
Vrlo malo octa ako želite da ne potamni tj oksidira.

Moj najdraži hren vrlo je jednostavan:
Izribati korjen hrena na sitan ribež, ( malo poškropiti octom po želji) i preliti ga vrelom goveđom juhom, naravno bistrom i dosoliti ako je potrebno jer juha je slana. Promješati i konzumirati uz kuhano ili pečeno meso.



Comments

Popular Posts