Pekmez od šljiva


Sastojci:
5 kg zrelih šljiva
1 kg šećera
3 vanilin šećera
1 dl ruma po želji
3 ribane korice limuna
Jedna žličica cimeta


Način pripreme:
1. Oprati šljive
2. Ukloniti im koštice
3. Šljive narezati na četvrtine i staviti kuhati u prikladni duboki lonac i povremeno mješati.

4. Kad se šljive raskuhaju, usitniti ih štapnim mikserom da bi se dobila glatka struktura. Tko voli veće komade kože u pekmezu to ne mora raditi.
5. Šljive ponovo vratim na štednjak, sada na umjerenu vatru radi špricanja i nastaviti kuhati uz miješanje.
6. Kad se tekućina iz šljiva smanji tj. ispari, dodati šećer, vanilin šećer, rum, limunovu koricu i cimet. Ukoliko želimo samo okus pekmeza od šljiva ove arome nije potrebno dodavati a ukus i dalje bude božanstven.
7. Nastaviti dalje kuhati na umjerenoj vatri uz stalno miješanje do željene gustoće. Kod pekmeza je važno da je gust tj. što čvršći.
8. Gotov, još vruć pekmez staviti u sterilizirane  staklene teglice koje smo prethodno zagrijali. Zatvoriti poklopcem i vratiti u pećnicu još desetak minuta na 100 °C
9. Teglice punjene pekmezom ostaviti  u pećnici dok se potpuno ne ohlade.
Pekmez pripremljen na ovaj način, bogat je okusom i može dugo trajati bez bojazni da će promjeniti okus i strukturu prilikom stajanja.



Comments

Popular Posts