Krem juha od butternut ili muškatne tikve


Sastojci:
Oko 1 kg tikve
Jedna veća glavica luka
Dvije mrkve oko 100 g
2  srednja krumpira
2 režnja češnjaka
Komadić celera oko 70 g
Kiselo vrhnje
Peršin
Papar
sol
Oko jedna litra temeljca ili vode
Muškatni oraščić po želji




Način pripreme:
Na masnoći prodinstati sitno sjeckani luk (ja sam koristila maslinovo ulje). Kad luk postane staklast i poprimi blago rumenu boju dodati mu na kockice sjeskanu mrkvu i celer. Nakon par minuta dinstanja dodati tikvu i krumpir koji smo prethodno ogulili i također nasjeckali na sitnije kockice. 

Prodinstati par minuta, posoliti popapriti, dodati usitnjeni češnjak i peršin te podliti sa  1\2 l vode ili temeljca. Kuhati uz povremeno mješanje dok svi sastojci ne omekšaju. Kuhano povrće skloniti sa vatre te ga štapnim mikserom usitniti, još uliti vode ili temeljca do željene gustoće. 

Vratiti natrag na štednjak da prokuha. Gotovu juhu servirati uz prepečeni kruh i kiselo vrhnje. Kiselo vrhnje daje poseban ukus pošto je juha slatkasta a vrhnje neutralizira slatkoću.




Comments

Popular Posts