Germknedle

 


Pošto je situacija takova da ne možemo prisustvovati ugođaju zagrebačkog Adventa. Ja sam pokušala barem malo u kućnoj atmosferi prenjeti dašak ugođaja bez kojeg ni jedan advent nismo preskočili.
Procedura izrade Germknedli je dugotrajna ali se isplati svake utrošene minute.

Sastojci:
500 g glatkog brašna
10 g suhog kvasca
Jedna žličica soli
Dvije jušne žlice šećera
2 vanilin šećera
Jedno cijelo jaje
Jedan žutanjak
250 ml mlijeka
70 g maslaca ili margarin
Pekmez od šljiva

Način pripreme:
Svi sastojci trebaju biti sobne temperature.
1. Jaja i obje vrste šečera izmutiti, dodati toplo mlijeko te sve još jednom izmješati da se sastojci sjedine.
2. U tekuće sastojke dodavati brašno kvasac, sol te maslac.
3. Umjesiti tijesto i ostaviti barem 1 sat da se diže.
3. Ostojalo tjesto prebaciti na pobrašnjelu površinu i oblikovati valjak.
4. Valjak podjeliti na15 djelova od kojih oblikujemo kuklice.
5. Svaku kuglicu spljoštimo među dlanovima i na sredinu stavimo po žličicu pekmeza od šljiva pa uz pomoć prstiju zatvorimo pekmez i fotmiramo kuglicu. Slično kao kad radimo buhtle.
6. Gotove Germknedle odložiti spojenom stranom prema dolje na pobrašnjelu tacnu ili veći tanjur
7. Prekriti ih i ostaviti da odstoje oko 30 minuta.

Dok se knedle dižu  možemo napraviti preljev.




Sastojci za vanilija preljev:
3 žutanjka
600 ml mlijeka
80 g šećera
2 vanilin šećera
2 žlice gustina

Od  600 ml mlijeka odvojiti 1 dl  u koji dodamo gustin, obje vrste šećera i žutanjke. Sve dobro izmješamo i ulijemo u preostalo mlijeko koje smo predhodno stavili kuhati. Kremu kuhati oko 5 minuta. Krema mora biti topla i tekuća kad se preljeva preko Germknedla. Ako se prilikom hlađenja zgusne može se uliti malo mlijeka i dobro promješa da se sjedini i staviti da ponovo zakuha.

Nakon što skuhamo preljev za Germknedle pripremimo posudu u kojoj ćemo knedle kuhati na pari.
U lonac ulijemo vodu,  stavimo sito na kojem će se kuhati knedle i pričekamo da voda zakuha. Voda ne smije prekrivati sito već mora biti ipod sita. Kad voda zakuha pažljivo slagati knedle i odmah staviti poklopac da para ne izlazi iz lonca.  


Za vrijeme kuhanja Getmknedli, poklopac se ne smije podizati u protivnom Germknedle bi se spljoštile i ne bi odgovarale izgledom. Knedle se kuhaju zavisno od veličine. Ja sam ih kuhala 15 minuta.
Kuhane knedle slagati u posudu kojoj premažemo dno sa maslacem da se ne bi ljepile.
Prilikom serviranja tople knedle preliti toplim preljevom i posipati mljevenim makom pomješanim sa šećerom i vanilin šećerom.
Za one koji ne vole vanilin preljev, Germknedle možemo preliti sa rastopljenim maslacem i posuti sa mješavinom maka, šećera i vanilin šećera.




Napomena:
Ako nemate prikladno sito u kojem se Germknedle kuhaju na pari, možete kuhati u mlijeku pomješanin sa vodom. Dakle, mlijeko i vodu stavite kuhati i kad postgnete temperaturu vremnja, stavite knedle da ona strana koja je bila položena prema dolje bude okrenuta prema gore. Tekućine mora biti dovoljno jer Germknedle trebaju plivati u tekućini. Kuhati sa jedne strane 7 min i sa drude strane po 7 min. Germknedle u orginalu budu velike, skoro zauzimaju dno tanjura. Ja volim manje pa sam i takve radila.




Comments

Popular Posts