Brudet


U brudetu se ne morate ograničiti samo na jednu vrstu ribe. Ovdje vrijedi pravilo, što više to bolje. Možete staviti gotovo sve. Raznovrsnu ribu, rakove, školjke, muzgavce. Što raznovrsnija riba to će brudet biti bolji.

Sastojci:
1 dl maslinovog ulja (ja stavim više)
25 dkg kapule
Par češnja češnjaka
1/2 l pirea od rajčica
1 kg morskog psa
1 kg raznovrsne ribe
Oko 2 dc bjelog vina ( stavlja se ako radimo brudet bez krumpira u suprotnom krumpir postane žilav)
Sol
Krumpir (može i bez krumpira)
Voda




Način pripreme:
Sve namirnice staviti u lonac na hladno.

Na dno posude stavimo na polumjesece izrezanu kapulu. Zatim na kapulu stavimo na ploške izrezan krumpir. Na krumpir redamo očišćenu i na komade izrezanu ribu. Ribi obavezno uz kralježnicu ukloniti mjehur gdje se nalazi ustajala krv.
Prije slaganja ribe u lonac malo nauljiti sa svih strana. Tako redamo dok ne utrošimo sve sastojke. Prelijemo uljem, pasiranom rajčicom i solju . Na kraju ulijemo vode toliko da je u razini namirnica, nikako više. Brudet kuhamo najprije na jakoj vatri dok ne zakuha, onda malo smanjimo.

Ovo su savjeti kuhara ribara kojih se ja sljepo držim.
Brudet nikako ne smijemo poklopiti. Ako bi kondezirane kapljice pare padale u brudet  razrijedile bi ga i to nikako ne bi valjalo.
Brudet se ne smije mješati  nego povremeno protresemo.
U brodet se ne stavljati papar jer on također razređuje umak.




Comments

Popular Posts