Abšmalcane mahune ili mahune sa prezlama


Jedan stari recept kojeg treba sačuvati od zaborava. Bio je često na meniu u ljetno vrijeme kad je bila sezona mahuna.

Sastojci:
500 g mahuna
5-6 žlica krušnih mrvica
2 češnja češnjaka
Oko 50 g špeka
Oko 100 g maslaca ili 2 žlice masti
Sol i papar



Način pripreme:
Mahunama odstraniti vrhove, oprati ih i staviti kuhati u posoljenu vodu. U međuvremenu dok se mahune kuhaju na tavi rastopiti maslac ili mast, dodati mu sjeskani špek i kad špek dobije lijepu koricu odmah dodati sitno sjeckani češnjak. Zatim dodati krušne mrvice i pržiti ih dok ne porumene (nesmiju zagoriti). Na to dodati skuhane i ocjeđene mahune, papar i ako je potrebno još dodati soli. Sve zajedno kratko popržiti uz mješanje. Poslužiti kao prilog.


Abšmalcanim mahunama može se dodati i 2 do 3 kuhana krumpira izrezana na kockice, također se može dodavati i špek.



Comments

Popular Posts