punjeni krumpiri
Glavni
sastojci:
8
komada krumpira podjednake veličine
1
glavica luka
100
g sira (gauda, trapista i sl.)
200
g šampinjona
Začini:
Peršin
Češnjak
Sol
Papar
1
žličica Vegete, po želji
Sastojci
za bešamel umak:
50
g brašna
50
g maslaca
0.75
l mlijeka
Prstohvat
papra
sol
Malo
mljevenog muškatnog oraščića
Ovo
je osnovna mjera bešamela za dvije osobe, ja je prilagođavam svojim potrebama i
količini koja mi je potrebna za određeno jelo. Nemojte se striktno držati
omjera jer nekom će trebati više nekome manje. U mom slučaju bilo je potrebno
više jer sam svaki krumpir pri serviranju prelila sa žlicom bešamela.
Priprema:
Izaberite
krumpire podjednake veličine ,ogulite ih
i napola skuhajte.
Kad
su dopola kuhani prerežite ih po dužini i pažljivo izdubite sredinu da dobijete
oblik lađice koje ćete kasnije puniti. Krumpir izdubite što više da vam nadjev
može stati.
Luk
sitno narežite ,stavite na ulje, prodinstajte dok malo ne požuti pa dodajte
šanpinjone (sitnije narezane) i dinstajte dok ne budu gotove.
Bešamel
skuhajte prema sljedećim uputama:
Na
zagrijanom maslacu popržite kratko brašno uz neprestano miješanje.
U
smjesu polako dodajte zagrijano mlijeko miješajući kako bi izbjegli grudice.
U umak
dodajte sol , papar muškatni oraščić po i mutite pjenjačom ili kuhačom do ne
dobijete gust i gladak umak. Ako smatrare da je bešamel gust samo još dodate mlijeka
do željene gustoće.
U
još topli bešamel umak dodajte naribani sir,
dinstane šanpinjone, sol, papar, peršin i češnjak u količinama po vlastitoj
želji te jednu žličicu "Vegete" ja vegetu ne stavljam.
Tom
smjesom punite izdubljene krumpire, poslažite ih u protvan ili vatrostalnu
posudu i pecite u pećnici oko 20-tak minuta…tek toliko da dobiju zlaćanu boju.
Ako vam je ostalo smjese od punjenja, ne očajavajte, možete ga servirati uz punjeni krumpir kao što sam ja ili skuhajte tjesteninu i pomješajte.
Dobar
tek!
Comments
Post a Comment