Donuts - Krafne

Donuts



Donuts is a cake made of yeast dough, round shape that is fried in deep oil.
Donuts can be filled with all kinds of fillings and toppings.
Usually donuts are filled with jam and abundantly sprinkled with powdered sugar.
We consume them all year, but they are the most popular at carnival time.
Their origin is believed to originate in Germany.


Ingredients for dough:
3 eggs
800 g flour
400 ml milk
1 block of compressed fresh yeast (40 g)
3 tbsp sugar
2 vanilla sugar (20 g)
50 ml sunflower oil
pinch of salt
2 tbsp of rum
orange zest

Preparation:

Put the yeast in warm milk, add tbsp of sugar. Keep it warm to activate yeast.
Add the rest of ingredients and smear a smooth dough. It is important to dump the dough well, and leave it to rise until it doubled the volume, for about 1 hour.
After that put the dough on floured surface, roll out to a thickness of about 2 cm and cut circles. Leave the circles to rise for 45 minutes and put them on hot oil.
When the donut is slightly chilled, we can fill it with apricot jam using a filling syringe.
Sprinkle donuts with powdered sugar.

Enjoy! 😃💗💖


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Krafne



Krafna je kolač od dizanog tijesta, okruglog oblika koja se prži u dubokom vrućem ulju.
Puniti se mogu raznim kremama i preljevima, kod nas su uobičajena punjenja pekmezom i obilno posipane šećerom u prahu. Konzumiraju se tokom cijele godine a najzastupljenije su u pokladno vrijeme pa ih u nekim krajevima Hrvatske zovu i pokladnice. Smatra se da je njihovo porijeklo iz Njemačke. 


Sastojci:
3 jaja
800 g brašna
400 ml mlijeka
1 kocka svježeg kvasca (40 g)
3 žlice šećera
2 vrećice vanilin šećera (20 g)
50 ml suncokretovog ulja
malo soli
2 žlice ruma
korica naranče



Priprema:
Stavite kvasac u toplo mlijeko, dodajte žlicu šećera i držite na toplom kako bi se kvasac aktivirao.
Dodajte ostale sastojke od kojih ćete umijesiti glatko tijesto.
Važno je dobro izlupati tijesto, te ga ostaviti da se digne dok ne udvostruči volumen, oko 1 sat.
Nakon toga tijesto istresite na pobrašnjenu podlogu, razvaljati na debljinu oko 2 cm i izrezati krugove. Krugove ostaviti da se dižu 45 min te ih staviti pržiti na ugrijano ulje.
Kada se krafne malo ohlade, možemo ih napuniti marmeladom od marelica pomoću šprice za punjenje.
Pospite krafne šećerom u prahu.
Uživajte! 😃💗💖

Comments

Popular Posts