Carob strudel



Strudel is a cake made from yeast dough. You can add all kind of filling, like carob powder, walnut.
Adding to fill can be sultanas, lemon or orange zest, cinnamon, etc.
This recepie is used in my family for years, and I want to share it with you.
I hope that you will try it and enjoy.



Ingredients for dough:
30g yeast
100ml milk
400-500g flour
3 tbsp sugar
3 tbsp sour cream
3 egg yolk
140g butter

Ingredients for fill:
100g butter
400g carob powder
100g sugar
50g sultanas
3 tbsp rum
200ml milk
orange zest

And powdered sugar for decoration!



Preparation for dough:

Put the yeast in warm milk, add tbsp of sugar. Keep it warm to activate yeast.
At one pot melt butter, egg yolk, milk and sugar, and after mix with flour.
Make a dough, and leave to rest.

When dough gets duble volume, switch to the board and divide to two parts.
Roll dough and thicken with a filler, roll and place in a baking mold.

Put in the baking pan, and again leave to rest, covered with dishtowel.


Preparation for fill:

Boil milk, and pour the milk on carob powder, add sugar, sultanas, rum, butter and orange zest.
Stir few minutes, and cool. Fill dough and shape the form of strudel.


Bake around at 140°C - 150°C.

Enjoy! 😃💗💖


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Štrudla s rogačem

Savijača ili štrudla je kolač od vučenog ili dizanog tijesta. Mogu se koristiti razni nadjevi, kao npr. rogač, mak, orah. Dodatak nadjevu mogu biti grožđice, limunova i narančina korica, cimet itd.
Ovaj recept moja obitelj koristi dugi niz godina, želim ga podijeliti s vama. 
Nadam se da će te i vi uživati u njemu!



                                      



Sastojci za tijesto:
30g kvasca
100 ml mlijeka
400-500g brašna
3 žlice šećera
3 žlice kiselog vrhnja
3 žutanjka
140g maslaca

Sastojci za fill:
100g maslaca
400g mljevenog rogača
100g šećera
50g grožđica (sultanas)
3 žlice ruma
200ml mlijeka



Za ukrašavanje, šećera u prahu!

Priprema tijesta:

Stavite kvasac u toplo mlijeko, dodajte žlicu šećera i držite na toplom kako bi se kvasac aktivirao.

U jednu posudu rastopite maslac, žutanjke, vrhnje, mlijeko i šećer te izmiješajte mokre sastojke.
Lagano dodajte u brašno i izmijesite tijesto, te ga ostavite kako bi se povećalo.

Kada se tijestu poveća volumen, prebacite ga na pobrašnjelu dasku.
Tijesto premijesite i podijelite na dva dijela.
Razvaljajte i premažite filom, zarolajte i stavite u kalup za pečenje.

Prekrijte kuhinjskom krpom i pustite da odmara na toplom.


Priprema fila:

Zakuhajte mlijeko, prelijte ga preko rogača, dodajte preostale sastojke.
Miješajte par minuta na vatri i ohladite. Namažite tijesto i oblikujte štrudlu.

Peći na 140°C - 150°C.

Uživajte! 😃💗💖






Comments

Popular Posts